10 Moduri prin care poți avea grija de creierul tău
Pentru lucrurile cu adevărat importante nu există căi simple. E bine să știm asta de la început. Nu există „scurtături” și nu există nici „rețete minune” pentru lucrurile care contează în mod real pentru existența noastră. Putem însă să învățăm, să cultivăm o serie de obiceiuri sănătoase, care să ne ușureze viața.
A face acum alegeri înțelepte în stilul nostru de viață, sprijină sănătatea creierului și nu numai, în anii care urmează.
Așadar, ce putem face pentru a avea grijă de prețiosul nostru creier, pe lângă o alimentație corectă, o bună igienă a somnului și sport? Eu am invatat câteva moduri, și lista nu este nici pe departe exhaustiva, în fiecare zi putem descoperi noi modalități prin care să avem grijă de creierul nostru, sau mai simplu spus de fapt, de sănătatea noastră, de starea noastră de bine.
1. Lăsați deoparte telefonul
Și televizorul, laptopul sau tableta. Stați departe de orice înseamnă tehnologie, fie și pentru câteva ore pe zi, din când în când. Gândiți-vă doar că cercetătorii încă documentează consumul nostru de dispozitive digitale și identifică efectele din ce în ce mai grave asupra creierului nostru, asupra relațiilor noastre și asupra rezilienței. Unde mai adaug și efectele asupra creierelor tinere, în curs de dezvoltare?
Într-o lume în care creierul nostru este bombardat constant, fără întrerupere, de e-mailuri, texte, telefoane, ședințe online și altele asemenea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să le lăsați pe toate să se odihnească.
2. Stați alături de alte creiere sănătoase
Sănătatea se „contaminează”, așa că sfatul medicilor este să vă concentrați asupra puterii interacțiunilor sociale cu oamenii, pentru a favoriza sănătatea creierului și sănătatea psihologică. Continuăm să evoluăm pe măsură ce ne maturizăm și e important ca cei în preajma cărora ne regăsim cel mai des să fie oameni cu obiceiuri sănătoase, de la care putem învăța.
3. Râdeți cât de mult și de tare
Râsul este un mecanism fiziologic care reduce stresul în corp și creier. Râsul eliberează dopamină și noradrenalină - neurotransmițători care fac creierul să se simtă mai senin și mai limpede. Râsul este, de asemenea și un bun mod de a sparge gheața și de a forma conexiuni cu ceilalți, iar legătura cu oamenii este minunată pentru creier, așa cum spuneam și mai sus.
4. Păstrați-vă curiozitatea
Mai e ceva de argumentat aici? Curiozitatea este o parte importantă a creativității – așa că orice efort creativ ajută. Data viitoare scrieți pur și simplu într-un jurnal ce vă trece prin minte, pictați sau desenați, încercați o rețetă nouă sau jucați-vă cu copiii un joc nou.
5. Mișcare, mișcare, mișcare
Cercetările din ultimii 10 ani au făcut să fie clar că sportul e necesar. Trebuie să ne mișcăm nu doar pentru sănătatea inimii, plămânilor, mușchilor și articulațiilor, ci și pentru sănătatea creierului nostru. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care îl puteți face pentru creierul vostru este să dozați câte un pic de mișcare în fiecare zi. Exercițiile fizice chiar ne pot face mai inteligenți și ajută la evitarea declinului memoriei pe măsură ce îmbătrânim.
6. Un somn bun și profund...
... poate face diferența dintre o zi bună și una mai puțin productivă. Dar asta nu e tot. Somnul suficient și profund este esențial pentru sănătatea creierului și a corpului. Mulți dintre noi de obicei nu dormim suficient pentru că viața noastră este prea plină, prea stresată. Dar intenția de a ne duce la culcare cu o oră mai devreme poate avea efecte absolut fantastice asupra creierului.
De ce? Pentru că, în timp ce dormim și „nu facem nimic”, creierul nostru îndeplinește sarcini vitale precum: consolidarea învățării și amintirilor din ziua respectivă, stocarea acestor informații în memoria pe termen lung, optimizează funcționarea cognitivă, restabilește capacitatea de a prelucra informații rapid atunci când ești treaz și restabilește echilibrului sistemului nervos. Iar despre legătura dintre somn și creier, mai vorbim.
7. Hrană pentru creier
Suntem ceea ce mâncăm. Ceea ce se traduce și prin faptul că ar fi minunat să încercăm să adăugăm în dieta noastră alimentară și câteva elemente de care creierul are nevoie pentru a funcționa. O mulțime de legume, plante verzi cu frunze închise, nuci, fructe de pădure, fasole, cereale integrale, pește, ulei de măsline – sunt câteva dintre cele mai la îndemână alegeri.
8. Câteva pagini în fiecare zi
Unul dintre cele mai simple și importante obiceiuri pe care le putem adopta este citirea câtorva pagini în fiecare zi. Cititul unei cărți, a unui ziar sau a unui jurnal vechi încurajează creierul să creeze și să absoarbă informații noi, ceea ce reprezintă un exercițiu constant, cu beneficii pe termen lung.
9. Creați noi celule cenușii
Învățați constant ceva. De ce? Creierul învață și se reface în permanență. Cu cât este mai complexă experiența sau sesiunea de învățare, cu atât este mai integrată funcționarea creierului, deoarece mai multe simțuri și regiuni ale creierului nostru sunt angajate să preia informațiile noi și să le prelucreze.
Așa ajungem la neuroplasticitatea creierului – care ne protejează de pierderea celulelor cenușii odată cu înaintarea în vârstă. În termeni de specialitate, acest lucru se numește „construirea unei rezerve cognitive”. Facem asta de fiecare dată când învățăm ceva nou și ne menținem creierul activ. Ce putem face, depinde numai de noi. Pentru a crea un surplus de materie cenușie, vă propun să învățați:
- o limbă străină despre care nu știți nimic;
- să cântați la un instrument muzical (pian sau ukulele?);
- să învățați un joc complex precum șahul sau GO;
- să ieșiți din zona de confort și să mergeți pe un drumuri pe care nu le alegeți în mod uzual, căutați mereu noi rute pentru mersul pe jos.
10. Practicați meditația mindfulness, cultivați prezența conștientă
Meditația Mindfulness este o practică care ne învață să cultivăm starea de prezență, conștientizarea experienței moment cu moment, cu blandețe si deschidere; încetinim viteza gândurilor, să dăm drumul negativității și să ne calmam atât mintea, cât și corpul. Printre beneficiile practicării mindfulness, confirmate deja de mii de studii realizate de-a lungul ultimilor 30 de ani, se numără: reducerea stresului, creșterea rezilienței, dezvoltarea capacității de reglare și autoreglare emoțională, creșterea capacității de a demonstra compasiune și empatie, stare generală de bine, sănătate și echilibru.
Orice ați alege să faceți și orice vreți să învățați, optați pentru versiunea în care faceți mindful, conștient, cu atenție.
Până data viitoare, aveți grijă de voi și de sănătatea voastră!
Articol scris de Simona Chesaraicu -Qualified Mindfulness Teacher and Psychologist