Consulting
May 24, 2023

Consolidarea Rezilienței: Gestionarea Stresului și a Anxietății

Fereastra de toleranță a fost descrisă inițial de Dr. Dan Siegel ca fiind zona optimă în care o persoană ar putea funcționa și face față stresului de zi cu zi în modul cel mai eficient.

Cei mai mulți oameni pot face față cerințelor și stresului din viața de zi cu zi fără mari dificultăți. Cu toate acestea, pentru cei care au trecut prin traume, anxietate sau alte boli psihice, poate fi dificil să rămână în zona optimă.

Recunoașterea ferestrei tale de toleranță și a ceea ce se întâmplă cu tine din punct de vedere fizic și emoțional este un prim pas important. Aceste cunoștințe vă permit să vă lărgiți fereastra de toleranță și să îmbunătățiți acea zonă optimă.

Abaterea de la fereastra dvs. de toleranță este posibil să apară insa atunci când vă dereglați, există multe tehnici de autoreglare pe care le puteți utiliza pentru a vă aduce înapoi.

Ce este fereastra de toleranță?

Este zona de confort în care avem capacitatea de a ne autocalma și de a ne autoregla starea emoțională.

Încercați să vă gândiți la un moment în care v-ați aflat într-o stare de calm echilibrat, v-ați simțit relaxat și în control. Vă amintiți că v-ați simțit calm, ancorat, alert, în siguranță și prezent? Așa vă simțiți atunci când vă aflați în zona optimă.

Dereglarea

Dereglarea apare atunci când începeți să vă abateți în afara ferestrei de toleranță, veți începe să vă simțiți agitat sau anxios. Nu vă simțiți confortabil, dar nu sunteți încă scăpat de sub control.

După acest punct este momentul în care apărarea corpului tău începe să preia controlul. Experimentați diverse simptome, cum ar fi anxietatea, și vă pierdeți controlul. Acesta este momentul în care apar răspunsurile de luptă, fugă sau îngheț.

Există două stări, cunoscute sub numele de Hiperagitatie și Hiporepaus, care apar atunci când vă dereglați. În aceste două stări, puteți experimenta o varietate de simptome.

Hiperagitație

Hiperagitatia se caracterizează printr-o activare sau energie excesivă. De obicei, veți experimenta un sentiment crescut de anxietate, ceea ce vă poate face să fiți mai sensibil sau să reacționați excesiv la lucrurile care apar în viața de zi cu zi.

Răspunsurile de luptă și de fugă apar în starea de hiperagitatie și puteți experimenta simptome precum:

  • panică
  • frică
  • hipervigilență
  • defensivă
  • anxietate
  • furie

Hiperagitatia vă menține, de asemenea, mintea "blocată" și este dificil să dormiți, să mâncați, să vă gestionați emoțiile sau să vă concentrați. În cazul în care hiperagitatia atinge nivelul cel mai inalt, aceasta poate duce la furie disociativă și ostilitate.

Hiporepausul

Hiporepausul este opusul complet al hiperactivitatii. Această experiență de prea puțină excitație este rezultatul unor răspunsuri de înghețare care pot provoca simptome precum:

  • amorțeală
  • absența sentimentelor
  • lipsă de energie
  • incapacitatea de a gândi sau de a răspunde
  • mișcare fizică redusă
  • rușine

Hiporepausul poate avea un impact și asupra somnului și a obiceiurilor alimentare, lăsându-vă să vă simțiți plat din punct de vedere emoțional. Veți fi incapabil să vă exprimați, să procesați gândurile și emoțiile și să răspundeți fizic.

Navigare fără probleme

Atunci când treceți pe parcursul zilei și puteți face față solicitărilor și stresului pe care vi-l aruncă viața. Acest lucru este cunoscut sub numele de navigație lină, deoarece puteți naviga pe parcursul zilei făcând față oricăror provocări într-un mod pozitiv.

Cum să-ți recunoști fereastra de toleranță

Înțelegerea modului în care funcționăm este esențială pentru a menține acest echilibru. Faptul că sunteți conștienți de momentul în care vă aflați în fereastra de toleranță vă permite să profitați de aceasta pentru a realiza lucrurile de care aveți nevoie.

Înțelegerea modului în care ceva vă face să vă simțiți din punct de vedere emoțional și fizic vă oferă o înțelegere a locului în care vă aflați în fereastra dumneavoastră de toleranță. Dacă vă puteți recunoaște simptomele, veți fi mai bine pregătiți pentru a putea să vă readuceți în ea.

Există patru pași simpli pentru a vă recunoaște fereastra de toleranță:

  • Acordați atenție simptomelor dumneavoastră
  • Identificați simptomele pe care le experimentați
  • Nivelul de stres
  • Identificați cauza

Recunoașterea propriei mele ferestre de toleranță, a simptomelor pe care le experimentez și a gravității a fost un ajutor semnificativ în propria mea recuperare. Anterior, nu aveam nicio conștientizare a ceea ce experimentam. Lipsa de conștientizare a făcut dificilă încercarea de autoreglare, deoarece nici măcar nu eram conștient că se întâmplă.

Această conștientizare mi-a oferit posibilitatea de a acționa astfel încât să mă pot autoregla atunci când am început să mă dereglez.