Consulting
January 17, 2023

Tu când te uiți la tine însuți, ce vezi?

Care sunt datele pe care le cunoști, dar care sunt umbrele care te însoțesc?

Mereu am fost fascinată de felul în care mintea umană este compusă, însă nu doar la suprafața a ceea ce putem verbaliza, cât mai ales în subterfugiile a ceea ce stă ascuns și iese la suprafață fără să ne dăm seama de asta, în relațiile noastre, în proiectele noastre, în felul în care muncim, în cum ne raportăm la noi înșine. Descoperirea sinelui nu este niciodată o călătorie plăcută pe o autostradă lină în mijlocul unui oraș fascinant. Ea este o excursie care vine la pachet cu toate acele elemente care compun orice aventură: drumuri prea puțin bătătorite, locuri ne-explorate, locuri cunoscute care nu îți mai plac și ai vrea să nu le mai vezi, dar și miracolul descoperirii…miracolul descoperirii sinelui de dincolo de cuvinte, de dincolo de ce știm să spunem într-o poveste coerentă și cu sens. Părți care ne compun și care încă nu formează o imagine integrată, dar care are potențialul de a ne oferi cea mai frumoasă aventură a vieții noastre: aceea de a călători în jurul nostru (îmi place tare această formulare din titlul primei cărți scrise de Sandu Stermin - Călătorie în jurul omului).

Într-un demers terapeutic clasic avem la dispoziție atât de mult timp pentru a parcurge aceste etape ale călătoriei care ne compun. Însă cred că multe dintre aceste descoperiri pot fi ghidate și de informațiile pe care le obținem din cărți valoroase (iar acum accesul la informații, mai că-mi vine să spun, că e nelimitat), din podcast-uri, din întâlniri de grup, din cursuri online. Toate acestea vin să ne ofere suport. Însă pentru a-și putea atinge obiectivul, cu adevărat, avem nevoie să ne fie foarte clare premisele de la care pronim (de exemplu: ce resurse am și ce resurse îmi doresc să aloc acestor subiecte din viața mea?), dar și locul în care ne dorim să ajungem (de exemplu: și îmi doresc să aloc aceste resurse pentru că ceea ce îmi doresc pentru mine este…).

Știi cum e asta? Ca atunci când mergi într-o excursie și te asiguri că ai suficientă apă și hrană în rucsac și că știi care este locul în care dorești să ajungi. Sigur, multe călătorii pot fi făcute fără o destinație precisă și au și acestea farmecul lor. Însă cred că acestea sunt mult mai puține și pentru a ajunge să le facem avem nevoie să fim cu experiența celor ghidate și mai…ordonate, dacă pot să le spun astfel. Iar a fi conștienți de resursele noastre ne face, de fapt, călătoria mai ușoară, dar cred că o parcurgem și cu mai mult entuziasm pentru că nu avem nevoie să ne îndeplinim nevoi primare pe parcursul ei (ne cunoaștem resursele).

Care sunt resursele tale pentru a parcurge această călătorie înspre ține și unde îți dorești să ajungi? Iar de aici, cu deschidere și curiozitate, dă-ți voie să începi explorarea.

Articol scris de Raluca Anton